Четвртак, 09. Новембар 2017.

13. Радни састанак повереника за избеглице и миграције

Тринаести радни састанак повереника за избеглице и миграције посвећен спровођењу Регионалног стамбеног програма, који организује Комесаријат за избеглице и миграције, биће одржан од 6. до 8. новембра 2017.  новембра у Кладову у хотелу „Ђердап“. Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић представио је постигнуте резултате у оквиру РСП-а у Републици Србији а скупу се такође обратио и председник општине Кладово, Радисав Чучулановић.

Регионални стамбени програм (РСП) део је ширег политичког процеса сарадње земаља у региону (Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије), ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости.

Циљ програма је обезбеђивање трајних стамбених решења за 27.000 најугроженијих избегличких породица (74.000 појединаца) у региону, од чега 16.780 породица (45.000 појединаца) у Републици Србији. Укупна вредност Програма износи 583 милиона евра. Део потребан за реализацију Програма у Републици Србији износи 335 милиона евра и то 302 милиона из донаторских средстава и 33 милиона националне контрибуције.

Регионални стамбени програм финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Овим фондом управља Банка за развој Савета Европе (ЦЕБ).