Петак, 08. Новембар 2019.

ШКОЛСТВО У КЛАДОВУ ИМА ТРАДИЦИЈУ ДУГУ 184 ГОДИНЕ

У присуству ученика, наставника и њихових гостију у холу објекта "Б" у ОШ "Вук Караџић" одржана је свечана академија поводом обележавања дана градске школе основане 1835. године. Остало је записано да је први учитељ био Антоније Дамјановић, те далеке 1835. године у школу је долазило 39 ђака и сви су били мушког пола. Од школске 1861/62. године дечацима су се придружиле и девојчице у женској школи у приватној згради.
Данашњи назив школа носи од 1965. године, по реформатору српског језика, сакупљачу народних умотворина и писцу првог речника српског језика, Вуку Караџићу. Ђаци наставу похађају у савремено опремљеним учионицама и кабинетима јер је након реконструкције уз финансијску подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и локалне самоупрaве школски амбијент добио лепши, економичнији и конфорнији изглед - нагласила је Гордана Јовановић директорка ОШ " Вук Караџић" у Кладово.
Програм поводом обележавања 184 године постојања и рада највеће васпитно образовне установе у општини Кладово био је посвећен и подсећању на успешне резултате ученика забележене у протеклој школској години. Школа у Кладову располаже са савременим учионицама, кабинетима за извођење наставе и информатичким кабинетима. То је потврда да у решавању пратећих проблема има несебичну подршку локалне самоуправе и друштвене заједнице.
Наша је обавеза да малишанима обезбедимо што боље услове за квалитетно школовање. Сигуран сам да ћемо тај тренд наставити и у годинама које долазе. Први корак је да у свим кабинетима који то немају инсталирамо клима уређаје, средићемо школска игралишта, а нову генерацију ђака првака и наредне школске године чекаће бесплатни уџбеници - нагласио је Саша Николић председник општине Кладово.
Градска школа у Кладовуо носи име Вука Стефановића Караџића који је у Кладовском крају радио као управник тадашње Царинарнице. У матичној школи и у издвојеним одељењима у сеоским срединама наставу у 41 одељењу похађа 850 ђака. Са колико љубави и знања су школарци и њихови наставници дали допринос обележавању дана школе уверили су се гости на свечаној академији.