Петак, 18. Аугуст 2017.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ВЕТЕРИНАРСКИМ ИНСПЕКТОРИМА ВЕЗАНО ЗА ВИРУСНО ОБОЉЕЊЕ АКС

Данас је одржан састанак са ветеринарским инспекторима везано за вирусно обољење АКС (афричка куга свиња). На састанку је формиран стручни тим који ће пратити ситуацију и деловати превентивно како би се спречило ширење овог опаког вируса и на територији општине Кладово.

 

Ха подручју централне и источне Европе шири се вирусно обољење афричка куга свиња (АКС). Болест је за сада забележена у неколико европских држава: Литванији, Летонији, Пољској, Русији, Украјини, Чешкој и Румунији. На основу правилника који је усаглашен са ЕУ, Министарство пољопривреде донело је неколико превентивних мера о спречавању уношења ове заразне болести у Србију.

 

ако се наводи у саопштењу, забрањен је превоз и увоз домаћих и дивљих свиња, меса и месних прерађевина, коже и споредних производа животињског порекла из земаља у којима је пријављена појава АКС. Дозвољен је само увоз термички обрађених производа животињског порекла на температури од +80 степени Целзијуса.

 

За ловце и узгајиваче припремљена је брошура о овој болести која се може преузети на веб страници Управе за ветерину. Стручњаци објашњавају да је реч о опасном, заразном, вирусном обољењу од којег оболевају домаће и дивље свиње при чему је смртност стопроцентна. Највећи проблем је то што против ове болести нема лека нити вакцине, али вирус није опасан за људе и друге животиње.

Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном животиња помијама, у којима има контаминираних остатака хране, загађеном храном и водом, или инфицираним крпељима. Још неки од путева преноса су и контаминирана одећа и обућа запослених на фармама, а болест могу пренети и глодари и инсекти. У Управи за ветерину истичу да против ове болести треба деловати превентивно, и обавезно пријавити сваку болесну или угинулу свињу надлежном ветеринару.

 

Прва појава АКС у Европи забележена је 1960. године у Шпанији, Португалији и Сардинији. Средином 90. искорењена је из Португалије и Шпаније али се на Сардинији редовно појављује. Након појаве болести у Грузији 2007. године, проширила се на подручју Руске Федерације и од тада се болест прогресивно шири ка централној и југоисточној Европи.