Среда, 01. Новембар 2017.

Председник СО на Конференцији „Стварање дигиталних локалних скупштина“

Председник СО Кладово, Славиша Туфајевић и секретар Бранислав Јордачевић, присуствовали су Конференцији „Стварање дигиталних локалних скупштина“ у организацији Града Новог Сада и Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, у оквиру пројекта: „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза“, који је подржала Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC). Конференција је одржана у Конгресном центру ''Мастер'' у Новом Саду 30. и 31. октобра, а циљ је да се прикаже како дигиталне технологије и друштвене мреже доводе до значајних промена у окружењу и културном миљеу скупштина на локалном нивоу.

Присутне су на самом почетку Конференције поздравили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, стална координаторка УН и стална представница Програма УН-а за развој (UNDP) Карла Херши, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу Урсула Лојбли и председник Скупштине Aутономне покрајине Војводине Иштван Пастор.

- Овде је пре свега реч о бенефиту за грађане, а не за саму администрацију, јер је циљ да њима информације и услуге локалних самоуправа буду доступније. Нови Сад је од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре оцењен као најбоља локална самоуправа када је реч о електронском издавању грађевинских дозвола. Ради се и на развијању е-управе, али Нови Сад је најпре регионални ИТ центар са снажним универзитетом и великом инвестицијом изградње новог Научно-технолошког парка, и све је то умрежено у контексту ове приче. Такође, Скупштина Града готово је у потпуности прешла на електронско вођење седница, укључујући достављање скупштинског материјала и комуникацију са одборницима – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић живимо у времену када се без дигитализације не може.

Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу Урсула Лојбли оценила је да је дигитализација веома важна за ефикасност и транспарентност рада локалних самоуправа, и да представља моћан алат за јачање демократије, те да Швајцарска агенција за развој повећава подршку таквим пројектима у Србији.

Представница Програма УН-а за развој (UNDP) Карла Херши истакла је да напредак технологије умногоме утиче на комуникацију и свакодневни живот људи и захвалила се Швајцарској што ће презентовати иновације у тој области на корист грађана Србије.